22. letna konferenca SZKO - ODGOVOR JE KAKOVOST - OD VIZIJE DO TRAJNOSTNIH REZULTATOV (2013)

14. in 15. november 2013 | Grand Hotel Bernardin, Portorož, Slovenija


Konferenca »Odgovor je kakovost – od vizije do trajnostnih rezultatov« se je uspešno zaključila


Portorož, 15. november 2013 – 22. letna konferenca SZKO (Slovensko združenje za kakovost in odličnost) z naslovom »Odgovor je kakovost – od vizije do trajnostnih rezultatov« se je uspešno zaključila. Zbralo se je okrog 300 udeležencev, znani pa so tudi prejemniki priznanj in nagrad.


Osrednjega letnega dogodka SZKO se je prvi dan konference udeležilo 300 domačih in tujih strokovnjakov s področja kakovosti in upravljanja. V dopoldanskem delu so udeleženci izbirali med strokovnimi referati na temo modela odličnosti EFQM, sprememb vloge odgovornih za kakovost, zdravstva, družbene odgovornosti ter operativne odličnosti in sistemov stalnih izboljšav.


Konferenco je z uvodnim nagovorom otvoril Janeza Benčina, predsednik SZKO. 

 

Dva pozdravna nagovora ob otvoritvi konference sta bila projicirana, najprej nagovor Janka Vebra, predsednika Državnega zbora, ki je poudaril: »Za Slovenijo je izjemno pomembno, da povzamemo evropski model odličnosti in ga prenesemo v vse sfere našega delovanja, tako na področju gospodarstva, bančništva, kot seveda tudi na področje javne uprave. V tem trenutku smo lahko zelo ponosni na izvozno gospodarstvo, ki dosega na tujih trgih izjemne rezultate, kar je doseženo tudi z upoštevanjem modela odličnosti. Veliko priložnosti pa je še na domačem trgu za vse tiste organizacije, ki na tem trgu delujejo.«

 

Naslednji je nagovoril udeležence mag. Stanko Stepišnik, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je izjavil: »Vlada podpira modele kakovosti, ki dvigujejo raven kakovost izdelkov in storitev ter tudi vrednote posameznika. Institucije, ki delujejo s poslanstvom izboljšanja ravni kakovosti in odličnost, bo vlada finančno podprla tudi v prihodnje. Prav tako želim, da bi se dobre prakse, ki jih na konferenci predstavljajo domači in tuji eksperti, uveljavile tudi v Sloveniji.«


V plenarnem delu so nato udeleženci prisluhnili predavanjem zanimivih gostov in sicer Willyja Vanderbranda, Benedikta Sommerhoffa ter Branka Žibreta.

 

Plenarno zasedanje se je zaključilo s podelitvijo certifikatov QSM in znakov SQ – Slovenska kakovost.


V večernem delu je po svečani večerji sledila tradicionalna podelitev nagrad in priznanj SZKO.

 

Nagrado SZKO je prejel mag. Mitja Kokove za dolgoletno uspešno delo pri širjenju principov vitkosti v industriji, saj se s proučevanjem in uvajanjem vitkosti ukvarja že 25 let.

 

Prejemnika priznanja SZKO sta Nima Motazed, član uprave NLB, in Elektro Gorenjska pod vodstvom predsednika uprave mag. Bojana Luskovca.


Po podelitvi nagrade in priznanj je udeležence nasmejal še Kondi Pižorn s predstavo z naslovom Švejk, predstavnik vodstva za kakovost. Večer se je zaključil v prijetnem vzdušju in druženju udeležencev.


Naslednji dan je udeležence po tradicionalnem »ugrizu morskega psa« čakalo še več referatov. Aktualna je bila okrogla miza na temo bančništva z naslovom Kaj je potrebno narediti, da banke ne bodo več potrebovale državne pomoči?, kjer sta sodelovala tudi ugledna člana nadzornih svetov mednarodnih bank.

Sledila je okrogla miza na temo Odličnost regij ter žrebanje nagrade in zaključek konference.

 

Skupaj se je zvrstilo 50 strokovnih referatov, od tega dva v obliki delavnic, in tri okrogle mize na temo bančništva, zdravstva in odličnosti regij.

 


Letna konferenca SZKO je osrednji letni dogodek združenja. Dvodnevno strokovno srečanje je organizirano v sklopu evropskega tedna kakovosti v začetku novembra in poteka v skupnem plenarnem delu in v vzporednih sekcijah. Na plenarnem delu praviloma nastopajo priznani domači in tuji strokovnjaki, ki predstavijo najnovejša dognanja na področju kakovosti. Delo v sekcijah pa je namenjeno ožji izmenjavi znanja in praktičnih izkušenj. Pomemben sestavni del konference je privlačen družabni program, saj je poleg strokovnega dela pomembno medsebojno druženje in spoznavanje udeležencev. Na dogodku sodelujejo člani združenja in drugi zainteresirani za problematiko kakovosti in odličnosti; več kot 50 avtorjev predstavi svoje referate, število udeležencev pa je med 300 in 400.


Poglejte si nekaj utrinkov s konference Odgovor je kakovost:

 

Zbornik povzetkov referatov konference najdete tukaj.


Podrobnejši program konference najdete tukaj.

 


nazaj

Naročite se na strokovne članke in ostale dobrine

pogoji.

 

27. letna konferenca SZKO 2018

ANKETA o celostni podobi SZKO

Prijava na usposabljanje QM

Usposabljanje za ocenjevalca po modelu odličnosti EFQM (EAT)

Včlanjenje v SZKO